22 november 2019

Inkt

Er is niet veel dat ik niet lees. Boeken, kranten, tijdschriften, (week)kranten, internet; alles dat ik kan lezen, lees ik ook. Nou heb ik altijd al heel veel gelezen en ik ben van de generatie die stapje voor stapje opgevoed is met elektronica die steeds geavanceerder werd.

Boeken horen van papier te zijn. En dan niet dat hele moderne, glanzende papier. Nee, het soort papier dat na bepaalde tijd gaat verkleuren. Het soort papier dat een bepaalde geur krijgt naarmate het ouder wordt. Dat is het soort boeken dat ik graag vasthoud en lees.

In de loop der jaren heb ik behoorlijk wat boeken verzameld en ook weer uitgeleend (en nooit terug gekregen), weggeven of bij het oud papier gegooid. En toch heb ik nog steeds heel veel boeken thuis. Wat meespeelt is dat ik regelmatig boeken koop in de hoop ze binnen een redelijke termijn ook daadwerkelijk te lezen. Lukt niet helemaal, maar hoop doet leven en wat in het vat zit…

Ik begon te merken dat het meenemen van boeken op vakantie of in mijn rugzak om te kunnen lezen in een pauze of een rustmoment me steeds meer begon tegen te staan. Toen ik op één van mijn laatste verjaardagen behoorlijk wat VVV-bonnen en boekenbonnen had gekregen wilde ik in eerste instantie dat tegoed gebruiken om nieuwe boeken te kopen. Vervolgens verschillende boekenwinkels in- en uitlopen om inspiratie op te doen maar ook de diverse sites doorspitten. Want stel je toch eens voor dat ik een bepaald boek mis zou lopen!

Een website als bol.com is niet te missen als je op zoek bent naar boeken. En ja, ik weet wel dat het de lokale boekenboer niet bepaald helpt als je boeken online gaat kopen. Maar soms tref je op een website een bepaalde druk of vertaling die je dan weer eerst moet gaan bestellen in een winkel, moet wachten en online is het dan klik, klik, klik, bestellen en je hebt iets gekocht.

Uiteindelijk heb ik de bonnen deels gebruikt om papieren boeken te kopen in boekenwinkels maar ook via bol.com en daar zag ik ook het kobo-abonnement. En dat vond ik toch wel erg interessant. Voor net geen tientje per maand lezen, boeken kopen voor een paar euro per stuk of zelfs gratis. Waar ik in eerste instantie het idee had om eerst maar eens een paar maanden wilde proberen hoe het nou werkt om digitaal te gaan lezen is het uiteindelijk zo geworden dat ik meer digitaal lees dan op papier.

Thuis heb ik een laptop, een tablet en een smartphone. Prima apparaten om digitaal te lezen. Een smartphone is eigenlijk net te klein. Het scherm is hoog genoeg maar het is vooral te smal. De laptop is te log om overal mee naar toe te nemen. Het tablet is eigenlijk een prima ding om digitaal te lezen. Maar toch ook te groot om overal mee naar toe te nemen.

Een paar weken geleden werd ik gevraagd of ik al een e-reader had. En dat heeft me voor een groot deel op het spoor gezet om te onderzoeken of dat een verbetering zou zijn voor mij. Bij het aankopen van iets ga ik niet over één nacht ijs. Reviews lezen, alternatieven bekijken en vergelijken. Voors en tegens beoordelen. En vooral in persoon vragen hoe een e-reader werkt. En eigenlijk kwam ik alleen maar positieve reacties tegen wanneer je kijkt naar het gebruiksgemak.

Sinds vanmiddag ben ik in het bezit van een e-reader. Het is volgens mij het meest simpele model dat er te vinden is dat samenwerkt met het kobo-abonnement: de kobo clara HD. Wat ik over het apparaatje gelezen had bleek te kloppen. Aanzetten, aanmelden en lezen maar. Alles bij elkaar is het in een paar minuten gepiept. En mijn eerste bevindingen zijn positief. Het scherm is rustig, Behoorlijk wat lettertypes om te kunnen gebruiken en het is qua formaat prima. In mijn rugzak zal ik er niet heel veel van merken. In een binnenzak zou het ook nog wel eens kunnen passen.

Samen met de e-reader heb ik een Gecko Slimfit cover gekocht zodat het mooi beschermd blijft. Nou heb ik altijd mijn boeken bij me! Nou ja, niet helemaal want één blik op mijn boekenkast leert me dat ik ook nog wel voor een aantal maanden leesvoer in papiervorm heb staan. En ik kan nu al niet wachten om ‘From here to eternity’ van James Jones te lezen. Voorzien van licht vergeeld papier dat doet denken aan een exemplaar uit de bibliotheek zoals ik dat van vroeger gewend was. Dat gevoel en sentiment is het enige dat ik werkelijk zal missen bij de elektronische inkt van de e-reader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.