22 november 2019

Het Romeinse rijk

Maarten van Rossem beschrijft in dit boekje hoe het machtigste rijk ter wereld opkomt, gesplitst wordt en uiteindelijk uit elkaar valt. Het West-Romeinse rijk komt ten val aan het einde van de vijfde eeuw. Het Oost-Romeinse rijk heeft (waarschijnlijk) nog zo’n duizend jaar daarna bestaan.

Hoe kan het dat het ooit zo machtige Romeinse rijk ten prooi viel aan verval? En waarom raakte het West-Romeinse rijk zo snel in verval? Geografie, slechte keuzes van de keizers en op sommige punten een totaal gebrek aan samenwerking leidde tot de ondergang.

Het Oost-Romeinse rijk is dan ook niet te vergelijken met het West-Romeinse rijk. Gelegen in een totaal ander gebied met andere keizers en een andere opbouw van de samenleving. Constantinopel, de hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk, was dan ook nog eens een onneembare stad.

Van Rossem heeft voor dit boek bestaande literatuur gebruikt en geeft hier en daar zijn eigen kijk op de gang van zaken destijds. Wie hem op televisie ziet of op de radio hoort, herkent zijn gevoel voor humor en hier en daar een cynische ondertoon.

Ik vond het boek interessant om te lezen. Het hoe en waarom van de ondergang van vooral het West-Romeinse rijk vond ik duidelijk uitgelegd en ik weet nu weer iets meer. Vraag me trouwens niet naar de namen van al die keizers die in de loop van de eeuwen de revue zijn gepasseerd, want dat waren er nogal wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.