22 november 2019

Een man een man

In het Wilminktheater in Enschede hebben De Vrouw en ik gekeken naar een gesprek tussen de collega’s Van Wees en Burghardt. Van Wees werd gespeeld door Kees Prins en Burghardt werd gespeeld door Pierre Bokma. Het gesprek vond plaats in een restaurant en de serveerster van dienst werd gespeeld door Randy Fokke. De eindregie was in handen van Gijs Scholten van Aschat.

Het gesprek tussen de collega’s wordt gedurende de avond ongemakkelijker tot het punt dat het zo ongeveer ontploft. Het begin van het ongemak is het punt dat Burghardt terugkomt van het toilet en zich niet meer herinnert waar het gesprek over ging voor zijn toiletbezoek. Van Wees komt regelmatig terug op de vergeetachtigheid van Burghardt maar helpt hem niet met het herinneren van het gesprek.

Van Wees heeft, in tegenstelling tot Burghardt, wel promotie gemaakt en laat duidelijk merken dat hij daardoor een hogere rang heeft. Dat blijkt uit een afzeikerige houding en weetjes en feitjes opnoemen. Burghardt durft niet echt tegen Van Wees in te gaan, ook omdat Burghardt bang is om ontslagen te worden door Van Wees.

Ondertussen komt de serveerster regelmatig in beeld en wordt zijdelings door beide heren betrokken in het gesprek. Ze vergeet welke wijn besteld is en gaat hier niet echt handig mee om.

Het gesprek is een mooi voorbeeld hoe drie verschillende type mensen zich kunnen openbaren en het is redelijk herkenbaar. Iedereen kent deze karakters wel uit een bepaalde situatie.

Er zat hier en daar een bepaalde humor in de voorstelling maar eerlijk gezegd had ik meer absurditeit verwacht. Zeker gezien het acteerverleden van de beide heren. Maar misschien is dat dan ook de valkuil van de verwachting die ik had. Qua theater heb ik me zeker vermaakt.

Het publiek bij de voorstelling was niet bepaald gemeleerd. Voornamelijk stellen van (vroeg-)gepensioneerde leeftijd. Bij de ingang van het theater kregen we een flyer van de voorstelling. Daar zit wel een redelijke fout in. Schlemiel Burghardt wordt vermeld als ‘Burghartd’. Niet een kolossale fout maar wel slordig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.