22 november 2019

Hier is De Mol!

Eén van de meest sympathieke mensen die met enige regelmaat op de beeldbuis te zien is, is toch wel Johnny De Mol. Bij Bekende Nederlanders vraag ik me altijd af hoe echt ze zijn in het werkelijke leven. Want laten we wel zijn, op televisie is het meestal plastic fantastic.

Toen ik las dat Johnny De Mol in het theater kwam in Enschede, leek me dat een mooie gelegenheid om zijn voorstelling te gaan bekijken. Samen met De Vrouw zaten we op het balkon.

Het thema van zijn show is ‘vier het leven maar sta er ook eens vaker bij stil’. En dat is wel een mooie stelling. Twee uur lang vertelt Johnny De Mol over zijn leven tot nu toe. Hoe hij in zijn jonge jaren het leven gevierd heeft en een aantal grenzen overschreden heeft. In september 2015 zag hij de foto van het aangespoelde Syrische vluchtelingetje Alan Kurdi en hij besloot toen om te gaan helpen op het eiland Lesbos. Die gebeurtenis speelt een grote rol in zijn leven.

Een vluchtelingenkamp opzetten en organiseren met hulp van vrienden, kennissen en relaties uit ‘het wereldje’ zorgt er voor dat hij erg betrokken raakt bij het lot van vluchtelingen. Op vaak ontroerende wijze vertelt hij wat er gebeurt in zo’n kamp en hoe vluchtelingen er aan toe zijn na een boottocht.

Zijn bevoorrechte positie (“wij zijn nu de rijkste familie” en “ik weet waar mijn wieg heeft gestaan”) geeft hem toegang tot plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Maar hij gebruikt dat om anderen te helpen of om acties op gang te brengen. Zoals hij zelf een paar keer in zijn show benoemt is hij in een bevoorrechte positie. Maar “als je dat niet gebruikt om een ander te helpen dan ben je een l*l”.

Hij roept dan ook op om te helpen waar je dat kan. “Tijd en aandacht kosten geen geld”. Ook roept hij op om je toon te matigen in bepaalde discussies. En om niet gelijk te oordelen maar in gesprek te gaan met elkaar. Mooie woorden en hij heeft daarin uiteraard gelijk. En ik ben er van overtuigd dat hij ook staat voor wat hij zegt.

De show gaat niet alleen over zijn oproep. Hij vertelt ook zonder enig voorbehoud over zijn familie. Hij noemt dingen bij zijn naam en is open en eerlijk over zijn eigen daden. Zelfspot, cynisme en eerlijkheid gaan hand in hand en het raakte me op bepaalde momenten echt wel. Het was een prima beslissing om kaartjes te kopen voor zijn show. Soms heb je dit soort oproepen nodig om te beseffen dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.