22 november 2019

Ren voor je leven

Klaas Boomsma is de broer van en schrijft over een bepaalde periode die erg bepalend was voor zijn welzijn. Een tijd lang was hij verslaafd aan drank en drugs. Zo ongeveer alles dat verkeerd kon lopen, ging ook verkeerd. Omdat dit er toe leidde dat schulden zich opstapelden, relaties kapot liepen en zijn werk ook niet bepaald een succes genoemd kon worden, liet hij zich opnemen in een ontwenningskliniek in Zuid Afrika.

In die kliniek werd hij opnieuw verslaafd maar nu aan hardlopen. In de drie maanden dat hij in die kliniek zat ontdekte hij het plezier in het hardlopen en het gevoel dat hij daardoor kreeg. Het hardlopen bleef hij doen bij terugkomst in Nederland en hij werd tot een afstandsloper. Uiteindelijk stopte hij ook met roken, raakte geen druppel drank meer aan en kreeg een nieuwe relatie.

Het boek begint best heftig met het vertellen van uiterst persoonlijke ervaringen. Van pijnlijk tot genant passeren verschillende situaties die verklaren hoe het leven van iemand volledig kan ontsporen door gebruik van enorm veel drank en drugs. Gaandeweg heet boek valt te lezen hoe Klaas zichzelf opricht en wat een geluk hem ten deel valt.

De laatste hoofdstukken heb ik vol inspiratie gelezen en het moet wel heel raar lopen wil je niet geraakt worden door de ontboezemingen maar ook de aansporingen om in ieder geval te beginnen met hardlopen. Ik ben in ieder geval wel aangezet tot meer bewegen. Vanaf volgende week ga ik beginnen met hardlopen. Eerst voorzichtig met een bescheiden afstand om dat week na week uit te bouwen tot een afstand waarvan ik nooit gedacht zal hebben dat ik dat aankon. Als Klaas het kan, dan ik toch ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.