Minimalisme

Spullen bewaren is handig. Je weet immers nooit waar het nog eens een keer voor gebruikt kan worden. Na gebruik opbergen wanneer je het voorlopig niet gaat gebruiken en het is mooi opgeruimd.

Vaak ligt zoiets op zolder of in een kast te wachten op een volgende keer dat het gebruikt kan worden. En eigenlijk maakt het op dat moment dan ook niet meer uit of het een dure aankoop is geweest of niet.

Van het hebben van veel spullen word ik best onrustig. Het kan heel erg handig zijn om van bepaalde zaken een voorraadje te hebben. Maar ik kom er meer en meer achter dat een voorraadje van spullen die je misschien over een jaar of zo gaat gebruiken, niet heel voordelig kan zijn.

Spullen die je op regelmatige basis gebruikt kun je gerust op voorraad houden. De doorloopsnelheid van dat soort spullen is best hoog. Maar wanneer ik bijvoorbeeld één notitieboek per jaar gebruik, is het dan nodig om een een aantal lege notitieboeken achter de hand te houden?

De kans is heel groot dat ik niet eens meer weet dat ik nog een aantal lege notitieboeken heb liggen. Maar waar die liggen die notitieboeken dan? Uiteindelijk zal ik een nieuw notitieboek kopen en vind ik die lege notitieboeken een half jaar later terug.

Dat schiet dus niet op. Niet voor mij in ieder geval. De laatste tijd ben ik bezig met het opruimen van spullen die ik hoogstwaarschijnlijk niet snel nog zal gebruiken. Wat ik er mee doe? Verkopen, weggeven of desnoods weggooien. Het gaat stapje voor stapje maar het levert wel resultaat op.

Waar ik vroeger nog een grote voorraad ongelezen boeken had, heb ik nu een veel meer overzichtelijke boekencollectie. Doel is dat ik alleen nog maar dat boek in huis heb dat ik op dat moment aan het lezen. Er zullen een aantal boeken blijven liggen. Maar dat zullen dan wel de boeken zijn die ik nog een keer zal lezen.

De komende dagen ga ik me storten op papierwerk dat ik heb weggestopt in een lade of een kast. Is het nog nodig om het te bewaren? Heb ik het apparaat waar ik de factuur nog van heb, nog in gebruik? Ik ga niet te lang nadenken. Weg is weg!

Geef een antwoord