Big Tech

Donald Trump is niet meer. Tenminste, op Twitter is hij niet meer. Sinds een aantal dagen is het persoonlijke account van Donald Trump definitief opgeschort. De boze berichten die de president daarna via het officiële Twitter-account @POTUS plaatste, werden al snel weer verwijderd.

Eerlijk gezegd ben ik in dubio over wat ik hier nou van moet vinden. Het is uiteindelijk een enorme ingreep. Een ingreep die ondertussen al flink wat discussie heeft opgeleverd. Ook heeft het geleid tot verschillende ingrepen op het gebied van social media.

Facebook had eerder al het account van Donald Trump geblokkeerd en geeft het voorlopig nog niet vrij. Andere apps die vergelijkbaar zijn met Twitter of Facebook zijn door Apple en Google uit de appstores verwijderd.

Waar ik allereerst verbaasd over ben is dat pas nu ingegrepen wordt. Het is niet zo dat alleen de laatste dagen Donald Trump berichten schreef die aanleiding gaven tot eventuele censuur. De druppel was uiteindelijk de oproep om massaal naar het Capitool te gaan. De uitwerking van die oproep zorgde er voor dat de hele wereld geschokt toekeek.

Waarover ik ook verbaasd ben is dat Donald Trump te ver gegaan is in de ogen van Twitter, Facebook, Apple en Google. Waarom nu pas en waarom alleen Donald Trump? Er zijn nog genoeg andere accounts die om dezelfde redenen zouden moeten worden verwijderd. Het is niet zo dat Donald Trump de eerste president (of regeringsleider) is die bepaalde leugens of opruiende taal verspreidt via social media. Pak die anderen dan ook aan.

Je kunt ook zeggen dat de Big Tech zelf mogen bepalen wie er wat schrijft. Wanneer volgens de algemene voorwaarden van de Big Tech dan zaken plaats vinden die niet kunnen, kan er ingegrepen worden. En op zich is dat prima. Maar kan dat (nu nog) wel op deze manier?

De vrijheid van meningsuiting vind ik erg belangrijk. Ik vind ook dat je moet zeggen wat je denkt of voelt. Dat betekent echter niet dat je dan ook maar alles moet willen zeggen, maar dat is een andere discussie. De vrijheid van meningsuiting beknotten vind ik dan ook een enorme maatregel.

De verschillende platformen zijn onderhand zo groot geworden dat het ondoenlijk geworden is om alle berichten te kunnen monitoren. Dan zou het logisch om of alle berichten te monitoren en actie te ondernemen of om helemaal niets te doen in het kader van de vrijheid van meningsuiting.

Gevoelsmatig speelt hierbij ook de druk om iets te moeten doen, mee. Donald Trump is uiteindelijk iemand met een groot profiel en iedereen krijgt mee wat hij zegt, schrijft of doet. Dat er daardoor ingegrepen zou kunnen worden, lijkt dan ook logisch. Maar ergens wringt het wel.

Waar ik zelf heel veel moeite mee heb is de manier waarop zo’n vooraanstaand persoon als Donald Trump zich gedraagt. Je kunt gerust zeggen dat het niet altijd even presidentieel is. En is/was Donald Trump niet allereerst president en dan pas Donald Trump? Dat zal in de ogen van The Donald niet zo zijn. Ik vind het verbazingwekkend dat hij zo lang zijn gang heeft kunnen gaan. Ik had verwacht dat hij op één of andere manier wel was aangesproken op zijn gedrag. Dat het nu pas, een paar weken voor het einde van zijn presidentschap gebeurt, is wat mij betreft dan ook too little, too late.

Geef een antwoord